Viewing entries in
reseskildring

Fyren

Fyren

Fyren

Ur bokens inledning:

”Det är alltid samma ritual inför en längre resa. Jag har fem minuter innan taxin anländer och sätter mig ned och tittar på pass och flygbiljetter på köksbordet framför mig. En bil passerar långt borta på Birger Jarlsgatan. Det är fortfarande mörkt ute. En stark känsla av att vara genomskinlig, ja… nästan osynlig. Det jag egentligen gör i detta ögonblick är att betrakta mig själv som redan död – jag tar ut den eventuella olyckan i förskott, går runt bland rummen och tar avsked av mitt eget liv.”

År 1999
Förlag Bokförlaget DN
Omfång 233 sidor
ISBN 91-7588-228-0
Omslag Cilla Ramnek

 

Den sista ön

Den sista ön

Den sista ön

Denna bok är slutet på en trilogi om resandet som började med ”Djungeln” och ”Resan till Sachalin”. Det var lustfyllt att skriva den. Reseskildringen passar mitt temperament. Det är en genre där det är möjlighet att känna både en begränsning och en stor frihet. Under resans gång kan jag skriva om allt som intresserar mig. Jag minns att det var svårt att få till de rätta färgerna på omslaget. Bonniers fick trycka om tre gånger. Det gällde att få fram rätt nyans i den isblå texten mot den korallröda bakgrunden.

År 1994
Förlag Bonnier Alba
Omfång 164 sidor
ISBN 91-34-51594-1
Omslag Cilla Ramnek

 

Resan till Sachalin

Resan till Sachalin

Natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum lobortis velit ac tristique scelerisque.

Djungeln

Djungeln

Djungeln

Min första reseskildring. Den handlar om Borneos sista djungelnomader. Ulf Eriksson skrev i DN: ”Virtuos skildring av Borneo... Dess djupa särprägel består i att den är en reseskildring som gestaltar och problematiserar både resandets och skildrandets villkor. Ett personligt minne av den artikeln. Det var innan internet. Jag kunde inte sova och vid fyratiden på morgonen hörde jag den ödesmättade dunsen av morgontidningen som landade på hallgolvet. Jag väntade och väntade. Så samlade jag mod, hämtade tidningen och gick in på toaletten. Jag öppnade DN och där såg jag ett overkligt stort författarporträtt. Det var mitt ansikte. 

År 1990
Förlag Norstedts
Omfång 173 sidor
ISBN 91-1-901482-1
Omslag Cilla Ramnek

bok_djungeln_400.jpg