Film

Den första filmen från 1980 var ”Jamaicaresan”, en reseskildring. Sedan har Petri pendlat mellan dokumentärfilm, spelfilm och tv-serier. De första 3 spelfilmerna var alla officiellt uttagna till Filmfestivalen i Cannes. Kristian Petris filmer har vunnit flera guldbaggar, Stora Nordiska Filmpriset och visats på en mängd internationella filmfestivaler.

Teve

”Den första teveserien för mig var Skärgårdsdoktorn. Det var också första mötet med den stora tv-publiken. Jag skulle göra de tre första avsnitten i säsong 2. När jag fick erbjudandet var jag något skeptisk. Det mesta jag gjort hittills byggde på mina egna initiativ. Här stod jag inför att förädla och förvalta något som redan var ohyggligt populärt. Jag skulle helt enkelt vara mer av en hantverkare, en gun-for-hire. När jag väl fattat beslutet upptäckte jag hur oerhört roligt det var. Teamet hade nästan alla jobbat med Lars Molin. Som t.ex. fotografen Jan-Hugo Norman, scenografen John Virke och klipparen Florence Åkergren-Åberg. Serien gick sedan på måndagskvällar och hade närmare tre miljoner tittare per avsnitt.

Andra serier som jag regisserat för Sveriges Television är Världarnas Bok, Höök, En pilgrims död och Den fjärde mannen.”

 

Reklam

Kristian Petri har regisserat reklamfilm för produktionsbolaget B-Reel sedan 2005.

”Jag började filma reklam någon gång under 2005. Jag blev bjuden på en lunch av producenterna Fredrik Heinig och Johannes Åhlund från produktionsbolaget Spader Knekt. De gillade min film Detaljer och frågade om jag ville göra reklamfilm. Jag hade aldrig tänkt tanken, men till min stora förvåning svarade jag ett klart och tydligt: Ja! Detta var början på ett samarbete som ledde till andra filmer, andra projekt.”