Ett litet hotell

Allting började på i Skåne. Inför sin 70-årsdag nästa vecka berättar Lars Norén för Kristian Petri om sin märkliga barndom på landsortshotellet i Genarp som satt så djupa spår i hans författarskap.

Nyckeln till Hades

Både Homeros och Vergilius beskrev Campi Flegrei nordväst om ­Neapel som platsen för ingången till dödsriket. Författaren Kristian Petri reste dit med de antika klassikerna ”Odyssén” och ”Aeneiden” i bagaget. Och mötte signor Carlos Santillo – vägvisaren till underjorden.

Körsbärslandet

Japanerna dyrkar körsbärsblomman. Och när våren kommer firas blomman, som symboliserar både lycka och förgänglighet, i hela landet. Författaren Kristian Petri tog helgtåget till Kyoto tillsammans med Anton Tjechov.

Ja, Orson ligger där i brunnen

Trots allt som skrivits om den filmregissör som ofta kallas världens största, Orson Welles, saknas en förklaring till varför han lät sig begravas i en brunn på en gård i Spanien. Kristian Petri reste söderut för att söka svaret. Han hittade det bland en märklig samling människor där Welles fortfarande är i högsta grad levande.

”Fuji är bättre än en fru”

Fotofantasterna vid det japanska berget Fuji försakar hus och hem för att ägna hela sitt liv åt jakten på den perfekta exponeringen. Kristian Petri följde en av dessa  märkligt besatta bergsfotografer, med det talande namnet Rocky Tanaka, under några intensiva dygn.